Terug naar overzicht

MANTRAILEN

De cursus Mantrailen is een leuk vervolg op "Zoeken & Apporteren"

Vrijwel alle honden vinden het leuk om hun neus te mogen gebruiken en te mogen zoeken. Mantrailen is fysiek niet belastend en daarom geschikt voor vrijwel alle honden en alle leeftijden. Het is echter mentaal wel erg vermoeiend, waardoor de honden na een les heerlijk rustig en voldaan zijn.

Honden gebruiken van nature dagelijks op vele manieren hun neus. Om informatie te verzamelen en om bv. eten of snoepjes te zoeken. Als de hondenneus goed getraind wordt, kan hij ook gebruikt worden om de geur van een mens op te sporen. Dat is wat we in de cursus Mantrailen doen.
Als mens verliest u continu geur (bv. door het verlies van huidschilfers) en laat u dus een geurspoor achter als u loopt. Bij het Mantrailen krijg de hond aan het begin van het spoor de geur van de betreffende persoon aangeboden en gaat aan de hand van die geur het spoor van die persoon volgen om de persoon uiteindelijk te kunnen vinden en daar zijn beloning te ontvangen.

De basis voor de cursus Mantrailen is dat honden al ervaring hebben met het zoeken van speeltjes of een snackdummy, bijvoorbeeld door onze cursus Zoeken & Apporteren. In de cursus Mantrailen wordt dit uitgebouwd en wordt op verschillende manieren met de neus van de hond gewerkt:

·         Zoeken: de hond leert om ook andere voorwerpen te zoeken en apporteren of verwijzen, denk hierbij aan een “verloren” portemonnee of sleutels. De beloning in de vorm van speeltje of snackdummy komt dan achteraf van de baas. Hij leert te zoeken naar voorwerpen met een verse mensengeur eraan.

·         Speuren: u leert om zelf een spoor uit te zetten en leert uw hond om dit spoor later uit te werken tot aan het eindvoorwerp. Wanneer u zelfstandig werkt, zal dit meestal een speeltje of snackdummy zijn. Tijdens de lessen laten we een persoon weglopen met het eindvoorwerp.

·         Onderweg kunnen er “verloren” voorwerpen op het spoor liggen van de spoorloper en die moet de hond dan ook verwijzen of apporteren. Hierdoor leert de hond om geursporen van verschillende mensen te volgen en voorwerpen van deze personen onderweg te herkennen (en andere voorwerpen te negeren).

·         Wij speuren uitsluitend op de geur van mensen en werken niet met wild (zweetwerk).

Tijdens het Mantrailen zit de hond aan een lange lijn, die vastgemaakt is aan een tuig. We Mantrailen bij voorkeur met 2 combinaties tegelijkertijd. De honden lopen achter elkaar meerdere sporen uit, waarbij de instructeur vaak spoorloper zal zijn en de cursisten met een walkietalkie op afstand begeleidt. Af en toe moet de hond een deel van de les (maximaal een half uur) in de auto wachten, maar het merendeel zullen de honden tegelijkertijd bezig zijn.

Er is veel variatie mogelijk en zowel het zoeken als het speuren kan op verschillende manieren moeilijker en uitdagender gemaakt worden. Daarom is het leuk om deze cursussen meerdere keren te volgen. Uiteraard wordt dan bij het indelen van de groepen rekening gehouden met het niveau van de verschillende honden.

Voor honden die niet tegelijkertijd met een andere hond kunnen werken, bestaat de mogelijkheid om te Mantrailen in een privéles van een half uur. Indien u deze les graag samen met een bevriende andere combinatie wilt volgen of juist liever alleen in een privéles, dan dient u dit bij inschrijving aan te geven in het vakje opmerkingen. Anders maken wij de indeling zodra iedereen heeft ingeschreven, waarbij we uiteraard zo veel mogelijk rekening houden met het niveau en de karakters van de honden.

De lessen Mantrailen worden op woensdag en zaterdag gegeven. De groepsindeling wordt door de intructeur gemaakt als alle inschrijvingen binnen zijn.  Eventuele voorkeuren mogen worden aangegeven in het veld opmerkingen.

STARTDATA:

 Ivm de lockdown mogen wij buiten ons eigen terrein géén groepslessen geven (buiten ons eigen terrein zijn alleen privélessen nog toegestaan).

Indien je interesse hebt in deze cursus kan je een email sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., dan zullen wij je vrijblijvend op de hoogte houden met betrekking tot de nieuwe startdata.

Kosten

€ 130,-

(5 praktijklessen op locatie van 1 uur met 2 cursisten of 30 minuten individueel)

Contact informatie

Naam:
Christa van der Hoek

Functie:
Gediplomeerd kynologisch instructeur

Telefoon:
06 - 26 94 56 27

E-mail:
christa@dogtrainers.nl

Adres

Rijksweg 40a
4255 GM Nieuwendijk

Navigeer naar

OPHALEN VAN VOER/WINKEL:

Zaterdag 09.00 - 11.00 uur

Op zon- en feestdagen zijn wij GESLOTEN! 

CURSUSTIJDEN:

Maandag t/m vrijdag tussen 09.00 - 22.00 uur en op zaterdag tussen 09.00 - 17.00 uur

 

Social media

Bezoek ons ook op Facebook

Ga naar Facebook

Vragen?

Voor meer informatie over de Puppycursus, Basiscursus, Vervolgcursussen en de theorielessen kunt u bellen naar ons algemene nummer:

BEL: 06 - 41 22 25 72

Voor vragen over de cursus Behendigheid kunt u bellen naar Terry:

BEL: 06 - 18 11 24 86

Voor vragen over de cursussen Zoeken & Apporteren, Mantrailen, Freestyle Tricks en Fysiek Fit kunt u bellen naar Christa:

BEL: 06 - 26 94 56 27

Voor vragen over de cursussen Zelfbeheersing & Zelfvertrouwen en Ontspannen wandelen in de praktijk of als u vragen heeft over de voeding, het gedrag, de opvoeding, de training of de gezondheid van uw hond of als u een afspraak wilt maken voor een gedragsconsult kunt u bellen naar Nicole tijdens het telefonisch spreekuur: iedere maandag, dinsdag en vrijdag tussen 12.00 - 13.00 uur:

BEL: 06 - 47 47 88 00

 

Kunt u iets niet vinden?